Впровадження механізму ресурсозбереження на підприємстві
59

Кредитори та інвестори аналізують фінансовий стан підприємства, щоб мінімізувати свої ризики за позиками та внесками, а також для необхідного диференціювання відсоткових ставок.

При цьому в ході аналізу менеджер може ставити перед собою різні цілі: аналіз поточного фінансового стану або оцінку фінансової перспективи підприємства.

Підбиваючи підсумок розгляду сутності оцінки фінансового стану підприємства, слід іще раз підкреслити, що необхідність та значення такої оцінки зумовлені потребою систематичного аналізу та вдосконалення роботи за ринкових відносин, переходу до самоокупності, самофінансування, потребою в поліпшенні використання фінансових ресурсів, а також пошуком у цій царині резервів зміцнення фінансової стабільності підприємства.

Для досягнення бажаних результатів шляхом ефективного використання наявних ресурсів треба впливати на діяльність підприємства, тобто регулювати та планувати таку діяльність.

Бухгалтерський облік на підприємстві об`єктивно відображає доходи, прибутки і витрати, пов`язані з веденням господарської діяльності, реально оцінює активи підприємства. За допомогою бухгалтерської інформації підприємство інформує своїх власників та державні органи про свій фінансовий та майновий стан. На основі даних бухгалтерського обліку планується і аналізується собівартість продукції, визначається привабливістю певного виду продукції для підприємства, прибутковість основної чи інших видів діяльності.

Проведено оцінку фінансово-економічного стану ДП «Поліський спецлісгосп» за три останні роки 2008-2010.

Основними документами за якими проведено оцінювання, будуть баланси підприємства (ф. № 1), звіти про фінансові результати (ф. № 2), звіти про рух грошових коштів (ф. № 3), звіти про власний капітал (ф. № 4), примітки до річної фінансової звітності (ф. № 5) за 2009-2010 роки.