Розроблення маркетингової програми просування товару ТМ «Lipton» на ринку
5
  1. Велика кількість ТМ чаю. Загальна кількість чайних торгових марок на українському ринку, за різними оцінками становить, від 100 до 130 штук, і виробники продовжують виводити на ринок нові ТМ. Причому, за словами операторів ринку, в роки кризи кількість ТМ скоротилося на третину. Тим не менш, обширний вибір ТМ чаю призводить до відсутності явних лідерів споживання.
  2. Низький рівень експорту переробленої сировини. Частка експортованого українського чаю невисока і складає близько 1% від обсягу імпорту чаю. Основними імпортерами чаю з України є Молдова, Росія та Білорусь.
  3. Тенденція до споживання високоякісних сортів чаю. Частка преміум-сегменту займає приблизно 35% ринку, проте споживання недорогих сортів чаю лідирує за обсягом продажів і у вазі - його частка становить 40%. Частка елітного колекційного чаю складає 1-2%. У період кризи найбільш динамічний преміум-сегмент здав свої позиції, поступившись 15% сегменту чаю економ-класу. В умовах відновлення економіки очікується позитивна динаміка зростання преміум-сегмента.
  4. Лідерство чорного чаю. Станом на 2012 рік 63% українців вибирали чорний чай, 16% зелений чай, 8% ароматизовані чаї, 7% фруктові чаї, 4% трав'яні чаї, 2% спеціалізовані чаї.
  5. Вибір зручного способу споживання. У структурі споживання за форматом споживання лідирує пакетований чай - 47%, 31% займає листовий чай в пачках, 19% листової ваговий, 3% інші види. Інтерес споживачів до пакетованого чаю мотивував операторів ринку виводити на ринок продукт преміум-класу саме в такому форматі.