Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
13

нікелевій основі, зростаючих до 5% концентрацій бору та кремнію, які забезпечують самофлюсування  [ 13 ].

Показано, що із збільшенням вмісту бору до  1,0%  термостійкість підвищується  на  29%.  Це пояснюється присутністю у структурі  боридної евтектики, яка зміцнює твердий розчин та підвищенням теплопровідності майже  на 7%.  Подальше підвищення вмісту бору на теплопровідність суттєво не впливає, а в результаті окрихчувальної дії знижує термостійкість. При збільшенні приблизно до 0,5%В підвищувався на 10% опір сплаву термохімічній ерозії, і у подальшому практично не змінювався  [ 14 ].

Із підвищенням концентрації бору монотонно погіршувався стан поверхні металу після контакту із скломасою і при 4,56 %  В шорсткість підвищувалась на 87 %. Присутність до 1,0%  В суттєвого впливу  на коефіцієнт адгезії не мала. З одного боку це обумовлено роз’єднанням ділянок боридної евтектики, а з другого – підвищенням теплопровідності сплаву. При вмісті понад  1,0…1,3 %  В коефіцієнт адгезії різко зростав, що можна пояснити скелетоподібним станом евтектики. При 4,56 % В коефіцієнт адгезії збільшувався на 62 %  [15].

Встановлено, що в умовах підвищеної термохімічної ерозії вміст бору у сплаві не повинен перевершувати  0,5 %.  При термоциклічних та механічних навантаженнях вміст бору доцільно підвищувати до 1,0 % та 1,5 %  відповідно. З підвищенням вмісту бору дещо збільшувалося пошкодження оксидних шарів. Присутність боридної евтектики позитивно впливала на змочування чавуну нікелевим сплавом, яке при 4,56% В   підвищилось на 57%, що має важливе значення при відновленні та зміцненні деталей інструменту особливо зі складним рельєфом робочої поверхні   [16].

Присутність у нікелевому сплаві  0,89 %  В  справляла позитивний вплив на коефіцієнт термічного розширення, який при цьому вмісті бору зменшився  на  10 %  і  при подальшому збільшенні кількості бору не змінювався. Присадки бору підвищували міцність зчеплення нікелевого сплаву з чавуном, величина