Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
15

1.4  Вплив умови роботи на стабільність структури і процеси руйнування інструменту під час експлуатації.

Термоциклічні випробування  зразків  в  чавуні  проводили на установці типа ИМАШ 5С-65. Контроль температури робочої зони зразків виконували платино - платинорадієвими термопарами і потенціометрами ПСР1-01. По результатам  випробувань термоциклірованих зразків при постійному  навантажені 24,5 МПа  по режимах  300 = 700  С, 300 = 800  С, 300 = 900  С. виявили довговічність (число циклів до руйнування), відносно видовження і відносно звуження при термоциклюванні (розрахункова довжина зразка 10 мм, поперечного перерізу 3- 3 мм)  [18].

Характеристика особливостей розпаду  феритно - перлітних чавунів – появлення темно – сірі кайми через більше  приблизно у два рази число циклів ніж у перлітних чавунах (3-5 і 5-10 циклів відносно). У феритному чавуні кайма не виявлена на протязі всього періоду термоцикліровання, що може розглядатися як підтвердження раніше вираженої думки про те що причина утворення кайми-розпад  цементита при термоциклюванні. При наявності в чавуні  кулеподібного  і  вермикулярного графіту прошарками зародження мікротрішин  є  вермикулярні включення, шаровидні практично не впливали на процеси деформації і тріщино - утворення. Зі збільшеними степенями сфероідизації включень графіту, їх вплив на зародження і розвиток тріщин при  тероциклюванню зменшується  [ 19].

Появі  мікротрішин  в  перлітному чавуні незалежно від форми графіту передувала зміна мікроструктури поверхні зразків. В чавуні з вермикулярним графітом тріщини зароджуються, в основному, на включеннях витягнутих і направлених перпендикулярно до лінії  розтягуючих навантажень.

Вплив структури чавуну при експлуатації є  різний. Через те, що під час експлуатації,  на склоформи  діють різні фактори під час її експлуатації, які впливають на структуру  чавуна, та його експлуатаційні властивості [20].