Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
33

Ціна поділки c шкали відповідає заглибленню індентора на 0,002 мм, а повний  оберт стрілки — на 0,2 мм.

Значення твердості за методом Роквелла визначається різницею параметрів K i e, виражених через кількість  поділок шкали:

НR = K е,

де  K = 0,2мм/0,002мм = 100 поділок шкали  при визначенні твердості алмазним наконечником за шкалами А і С  і K = 0,26мм/0,002мм = 130 поділок  при визначенні твердості сталевою кулькою за шкалою В, e = (h1h2)/0,002.

Отже, твердість за Роквеллом подається в умовних одиницях (міра одиниці — 0,002 мм) за відповідною шкалою індикатора твердоміра, наприклад, 58 НRC.

Умови застосування методу та режими вимірювання твердості наведені в табл. 3. При визначенні твердості HRB м'яких та середньої твердості матеріалів (<450 НВ) застосовується сталева кулька. Враховуючи  можливість проникнення наконечника в м'який матеріал під дією загального навантаження на глибину більшу, ніж 0,2 мм, шкалу. В зміщують відносно шкал А і С на 30 поділок, розширюючи межі відліку в ній до 130 поділок. Верхня межа вимірювання складає 100 HRB, бо при більшій твердості матеріалу внаслідок можливої деформації кульки та незначної глибини проникнення її в матеріал (0,06 мм) втрачається точність вимірювань. Нижня межа вимірювання — 25 HRB, оскільки в матеріалах з меншою твердістю значно збільшується час пластичної деформації та площа поверхні дотику кульки з матеріалом, що вносить похибку у вимірювання [32].