Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
85

Таким чином вирішальну  роль у поведінці чавунів, які  використовуються для виготовлення склоформуючого  інструменту  відіграють два фактори: а) форма і розміри  графітних включень; б) кількість перліту в металевій матриці.

У випадку присутності включень кулеподібного графіту розміром понад     0,04м, зростає схильність до утворення пошкодженнь  і  тріщин  в  зоні контактної  взаємодії  склоформувального інструменту, що підтверджується дослідженями  мікроструктури  так  і  кофіцієнтом гомогенності Вейбула.

Стабільність структури визначається кількістю  перліту  в металічні матриці: зменшення  кількості перліту знижує можливість утворення структурно вільного графіту  несферичної форми , при  циклічних змінах  температури  в  області  фазових перетворень.  Це в свою чергу  зменшує  схильність до утворення  пошкоджень  при роботі  пресформ, підвищує  їх  ресурс.

Результати вимірювання кофіцієнта гомогенності Вейбула  показали, що в пресформі №6112, яка до зняття з експлуатації пройшла 573120 циклів, ступінь пошкоджуваності (0,2404) є вищим ніж у пресформі №112, яка пройшла 205056 циклів, до зняття з експлуатації і має ступінь пошкоджуваності (0,1493).

Тобто пресформа, яка пройшла до зняття з експлуатації більшу кількість циклів, має вищу пошкоджуваність  ніж пресформа, що була знята з експлуатації за меншою кількістю циклів і має нижчу пошкоджуваність.

Пошкоджуваність, є пропорційною кількості циклів, до експлуатації, але  опір до утворення тріщин залежить в більшій ступені від розміру графітних включень ніж від утворення пошкоджень при циклічних змінах температури і напружень.