Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
93

4.2.6. Виробнича естетика

Зовнішній вигляд обладнання повинен підкреслювати прагнення до нового сучасного стилю оформлення, обтічна форма і, по можливості, відсутність виступаючих частин, повинні відповідати СН 181-70.

Важливе місце у виробничій естетиці займає питання кольорового оформлення приміщень. Науковими дослідженнями було встановлено, що колір навколишніх предметів діє на емоції та настрій людини. Також встановлено, що червоні, оранжеві, жовті кольори діють на людину збуджуюче і,тим самим, збільшують втому людини, а сині, голубі і зелені – заспокійливо.

   4.2.7. Ергономічні вимоги до організації робочих місць. Робота стоячи.

           Ергономіка - це наука, яка вивчає фізіологічні можливості людини в трудовому процесі з метою створення оптимальних умов праці, тобто таких, умов, які роблять працю високопродуктивною і водночас забезпечують робітнику необхідні вигоди, зберігають його сили, здоров'я і працездатність.

    При організації робочого місця, визначенні робочих операцій, виборі управління машинами, приладами і апаратами необхідно керуватися принципами економії рухів, які сприяють підвищенню продуктивності праці і зниженню втоми, зменшують кількість помилок і травматизму (ГОСТ 22269-79).

Для цього враховують такі критерії:

енергетичний - граничні норми підіймання і перенесення вантажів, максимальні зусилля, що прикладаються до засобів управління машинами і механізмами;  

антропометричний - врахування розмірів і форми тіла;

гігієнічний - допустимий рівень мікроклімату, шуму, вібрацій, освітлення та ін.

 техніко-естетичний - колір і форма обладнання, приміщення;