Валютний ринок
33

з початку 2000 року УМВБ перестала здійснювати операції з валютою. Вся торгівля зосередилась у міжбанківському валютному ринку, на якому комерційні банки безпосередньо купують і продають валюту за свій рахунок чи за дорученням клієнтів, які є кінцевими покупцями та продавцями валюти.

Широкий асортимент валютних операцій, високе технологічне й організаційне забезпечення їх виконання створюють усім суб'єктам валютного ринку сприятливі умови для забезпечення ліквідності і прибутковості. Тому прискорений розвиток валютного ринку - одне з актуальних завдань країн з перехідними економіками, у тому числі й України. Проте валютний ринок в Україні формується надто повільно, асортимент валютних операцій на ньому обмежений переважно касовими операціями. Головними особливостями сучасних валютних ринків є посилення їх інтернаціоналізації, безперервність здійснення операцій протягом доби, зростання кількості та обсягів спекулятивних та арбітражних операцій, а також нестабільність курсів валют.

Таким чином, валютний ринок - один із найважливіших сегментів фінансового ринку, ступінь розвитку якого безпосередньо впливає на стан та розвиток економіки держави.

Важливими нововведеннями на українському валютному ринку стали такі:

-         НБУ дозволив українським банкам здійснювати валютні операції на умовах «своп»;

-         знято заборону на проведення форвардних операцій у разі порушення лімітів валютної позиції;

-         банкам буде дозволено продавати і купувати валюту на міжбанку протягом однієї торгової сесії, тоді як до сих пір вони могли тільки або купувати, або продавати іноземну валюту. Ці послаблення повинні дозволити банкам більш вільно виконувати заявки клієнтів, термін їх виконання регулятор скоротив з 90 до 30 днів;