Валютний ринок
43

На початку 2009 року на міжбанківському та готівковому сегменті валютного ринку спостерігалися різні девальваційні сплески. У березні – квітні коливання ринкового курсу гривні було незначним, у травні спостерігалася стабілізація на обох сегментах ринку. Тенденція щодо знецінення гривні відносно долара США відновилася з червня і зупинити її вдалося тільки в кінці року (див. рис. 2.6) . У результаті проведених інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти у 2009 році скоротилися міжнародні резерви на 5 038 млн. дол. США (на 16%) і становили 25 505 млн. дол. США. Зменшення резервів було також наслідком фінансування дефіциту державного бюджету та погашення державних зовнішніх зобов’язань. Проте отримання Україною значних обсягів кредитних ресурсів від міжнародних організацій уповільнювало зменшення розміру міжнародних резервів.

Позитивні тенденції на валютному ринку у 2010 році дали змогу зміцнити курс гривні до долара і зафіксувати на рівні 7,94 та гривні до євро на 10,53, відновити купівлю іноземної валюти та втрачені протягом кризи міжнародні резерви на рівні 34 576 млн. дол. США.

З аналізу випливає, що державні методи та валютні обмеження з метою забезпечення конвертованості валюти та ефективної інтеграції національної економіки у світову не забезпечили усталених тенденцій валютного ринку. Упродовж розглядуваного періоду процеси на валютному ринку залишалися не стабільними, а їхня динаміка нелінійною. Період світової фінансової кризи 2008-2009 років виявився індикатором на залежність валютного ринку України від світового і показав, як нестабільність світового валютного ринку розхитала ринок внутрішній. Нестабільною виявилася і структура валютного ринку України.

Валютному ринку характерна нестабільність: ринок змінюється за поведінкою і структурою і ця динаміка нелінійна.

Протягом трьох перших місяців 2011 року валютний ринок перебував під впливом сталого збільшення обсягів надходжень іноземної валюти, зумовлених сприятливою динамікою світових цін на традиційні товарні групи українського експорту та активними зовнішніми запозиченнями. Це сприяло врівноваженню попиту та пропозиції на міжбанківському валютному ринку та зумовило відсутність істотних курсових коливань гривні.