Валютний ринок
55

ША. Це зумовлювалось як скороченням дефіциту поточного рахунку, так і зростанням чистого припливу капіталу за фінансовим рахунком платіжного балансу.

Згідно з прогнозами Національного банку України, загальний розвиток валютного ринку у 2013-2014 роках визначатиметься низкою вже існуючих тенденцій, а також ефективністю зусиль, спрямованих на поглиблення структурних перетворень у вітчизняній економіці. Суттєвий вплив на динаміку загального балансу попиту та пропозиції іноземної валюти матимуть заплановані обсяги платежів за зовнішніми борговими зобов'язаннями, а також структура їх фінансування. При цьому розмір надходжень за зовнішніми кредитами значною мірою впливатиме на загальний стан не лише рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій, але й всього платіжного балансу. Тому нетто-баланс попиту та пропозиції іноземної валюти на внутрішньому ринку та курсова динаміка гривні знаходитимуться під прямим впливом позичкової активності вітчизняних банків та підприємств.

Здійснення вище зазначених заходів Національного банку України дасть можливість констатувати наближення вітчизняного валютного ринку до стандартів ЄС, що допоможе реалізувати основну стратегічну мету, визначену законодавством - забезпечення стабільності національної валюти.

8. Проведені заходи НБУ сприяли стабілізації валютного ринку, що супроводжувалося зниженням спекулятивних операцій з іноземною валютою. Це дозволило НБУ зняти ряд жорстких обмежень за операціями на валютному ринку.

Розвитку валютного ринку України також сприятиме лібералізація валютного регулювання у сфері експортно-імпортних операцій, а саме: пом’якшення вимог щодо строків надходження виторгу за цими операціями, проведення інших валютних операцій підприємствами, а також зменшення загальної кількості операцій, що підлягають обов’язковому ліцензуванню, й надання їм повідомного характеру.