Інвестиції та їх роль в економічному зростанні України
15

В Україні серед випущених цінних паперів переважають акції. Проте сьогодні додатковий випуск акцій є переважно інструментом контролю над підприємством, а не засобом залучення коштів. Водно­час у разі випуску і реалізації облігацій підприємство, згідно з чин­ним законодавством, повинно ввести отримані кошти у валовий до­хід, з якого треба буде сплатити податок. Отже, можливості інвесту­вання різко знижуються. Саме тому облігації підприємств в Україні ще не стали чинником акумулювання інвестиційних коштів.

Діяльність ринку цінних паперів може бути ефективною, якщо є довіра інвестора до емітента, забезпечено захист прав інвесторів, є змога заробляти кошти тощо. Надзвичайно важливу роль у виконанні цих умов відіграє державне регулювання фондового ринку.

Отже, проаналізувавши теоретичні погляди на сутність інвес­тицій, інвестиції — це складне та змісто­вне поняття, що інтегрує в собі різні економічні процеси, які впливають на виробництво, розподіл, обмін та споживання національного продукту, тобто вони є фундаментальною осно­вою суспільного відтворення.