Інвестиції та їх роль в економічному зростанні України
35

 відіграють іноземні інвестиції. Існують також інші форми фінансування інвестицій: лізинг, форфейтинг та випуск цінних паперів.

Сучасна структура джерел фінансування інвестицій в країні має наступний вигляд: найбільша питома вага при­гадає на власні кошти підприємств (в середньому 57,6%), далі позикові кошти (в середньому 24,6%), державні кошти (в тому числі кошти місцевих бюджетів) — 9,2%, інші форми фінансування — 5,6% та іноземне інвестування — .4%. Така структура джерел фінансування є не найефективнішою: слід переглянути політику залучення іноземних інвестицій, приділити увагу розвитку таких джерел інвестицій, як лізинг, форфейтинг та цінні папери, надати дер­евним органам влади обов'язків із фінансування інвестиційної діяльності вітчизняних суб'єктів господарської діяль­ності.

3. З’ясовано шляхи покращення інвестиційної діяльності. У сучасній ситуації в Україні фінансові ресурси обмежені, і їх, безумовно, недостатньо для забезпечення потреб інвестування, інвестиційна сфера потребує значних вкладень. За таких умов потрібна узгоджена державна і регіональна політика щодо мобілізації та залучення всіх можливих джерел інвестиційних ресурсів. Ця проблема повинна стати пріоритетною для держави, бо її розв’язання матиме безпосередній вплив на економічну ситуацію в Україні.