Інвестиції та їх роль в економічному зростанні України
5

Поступово, із формуванням, в Україні основ ринкових відносин починають змінюватися наукові світогляди сутності інвестицій (капітальних вкладень), виникають та розвиваються чисто ринкові підходи до їх оцінки та прогнозуванню форм, ме­тодів та принципів здійснення інвестиційної діяльності. Окремі розробки з теорії велись ще до другої світової війни. Проте вважається, що початком цьо­го процесу була перша половина 50-х років, коли М. Марковіц у своїх роботах заклав основи сучасної теорії інвестиційного порт­феля. Таким чином, по суті, була викладена методологія прийняття рішень в області інвестування, а також був запропоно­ваний відповідний науковий інструментарій.

Отже, Інвестиції — це грошові, майнові, інтелектуальні цінності, які вкладають в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності з ме­тою отримання прибутку. Іх можна вкладати в основні (будівлі, спору­ди, машини й устаткування тощо) та оборотні (для формування вироб­ничих запасів товарно-матеріальних цінностей тощо) фонди, у нема­теріальні ресурси й активи (цінні папери, патенти, ліцензії тощо).

За загальноприйнятою практикою відповідно до свого фун­кціонального значення інвестиції поділяються на три основні групи (чи види):

  • інвестиції в основний капітал (з виділенням його актив­ної частини — технологічного устаткування, машин, верстатів, приладів тощо, та пасивної — будівель, споруд, транспортної інфраструктури тощо);
  • інвестиції у житлове будівництво;
  • інвестиції у матеріально-сировинні запаси та запаси го­тових товарів.

Інвестиції відіграють важливу роль у розвитку і функціонуванні підприємства. Розрізняють валові та чисті інвестиції.