Педагогічна практика: вдосконалення викладання «Логіки» у вищих навчальних закладах України
43

Хоча в освітніх стандартах на позааудиторну роботу відводиться половина навчального часу студента, цей норматив в багатьох випадках не витримується. Кількість і обсяг завдань на самостійну роботу і числоконтрольних заходів з дисципліни «Логіка» визначається викладачем або кафедрою у багатьох випадках виходячи з принципу "Чим більше, тим краще".

У стандартах вищої професійної освіти на позааудиторну роботу з логіки відводиться не менше половини бюджету часу студента - 27 годин в середньому за весь період навчання. Цей час повністю може бути використано на самостійну роботу. Крім того, велика частина часу, відведеного на аудиторні заняття, так само включає самостійну роботу. Таким чином, часу на самостійну роботу в навчальному процесі з логіки цілком достатньо, питання в тому, як ефективно використовувати цей час студентам. 

Вирішальна роль в організації СРС належить викладачеві логіки, який працює не зі студентом "взагалі", а з конкретною особистістю, з її сильними і слабкими сторонами, індивідуальними здібностями і нахилами. Завдання викладача - побачити і розвинути найкращі якості студента як майбутнього фахівця високої кваліфікації. 

При вивченні дисципліни «Логіка» організація СРС повинна представляти єдність трьох взаємопов'язаних форм: 

1. Позааудиторна самостійна робота; 

2. Аудиторна самостійна робота, яка здійснюється під безпосереднім керівництвом викладача; 

3. Творча робота. 

Викладачем логіки практикуються наступні види самостійної роботи студентів: підготовка і написання рефератів, доповідей, нарисів та інших письмових робіт на задані теми, підбір та вивчення літературних джерел, виконання індивідуальних завдань, спрямованих на розвиток у студентів самостійності та ініціативи.