Розрахунок насадкової ректифікаційної колони безперервної дії для розділення суміші ацетон-бензол.
8

З кубової частини колони насосом 9 безперервно виводиться кубова рідина - продукт, збагачений важко летючим компонентом, який охолоджується в теплообміннику 10 та направляється в ємність 11.

Таким чином, в ректифікаційній колоні здійснюється неперервний не рівноважний процес розподілу вихідної бінарної суміші на дистилят з високим складом легко летючого компоненту та кубовий залишок, збагачений важко летючим компонентом.

1.2 Безперервна ректифікація.

 

При ректифікації в тарілчастих апаратах вихідна суміш в кількості F з концентрацією низько киплячого компонента xF надходить  в середню частину колони; верхній продукт-дистилят в кількості D з концентрацією низькокиплячого компонента хD відбирається з дефлегматора, а збіднений цим компонентом залишок в кількості W з концентрацією xw відводиться в якості нижнього продукту з куба - випарника. Утворені в ньому пари піднімаються по колоні, контактуючи на тарілках від 1 до n зі стікаючою рідиною, і надходять у дефлегматор, звідки частина утвореного конденсату, називається флегмою, повертається у верхню частину колони. Матеріальний баланс по ЛЛК для всієї колони має вигляд:

                                                                  4047-5.jpg                                        (1.1)

При роботі колони в адіабатичних умовах і рівність молярних теплот випаровування компонентів у кожному перетині зміцнювальної частини концентрація ЛЛК в парі пов'язана з його концентрацією в рідині х рівнянням так званої робочої лінії:

                                            4047-6.jpg                                         (1.2)

де R = Ф / D - флегмовое число. Рівняння робочої лінії для вичерпної частини колони,