Бюджетний процес в Україні
29

процедурою трьох читань, що забезпечує злагодженість роботи Верховної Ради при прийнятті Закону про Державний бюджет та місцевих виконавчих органів щодо прийняття місцевих бюджетів. Стадія виконання бюджету полягає у повному і своєчасному надходженні до бюджетів усіх передбачених законодавством доходів і забезпечення фінансування усіх запланованих видатків. Четверта стадія полягає підготовці, розгляд і затвердженні звітів про виконання Державного та місцевих бюджетів.

Бюджетний процес в Україні здійснюється за складною і тривалою процедурою та містить безліч проблем, які неможливо відобразити в рамках однієї курсової роботи. Проте варто звернути увагу насамперед на те, що бюджетне законодавство України, попри спроби законодавця вдосконалити нормативно-правову базу, не відповідає сучасним потребам  та не вирішує всіх питань бюджетного процесу. Тому для подолання фінансової кризи в країні необхідно розробити нову бюджетну доктрину, врахувавши при цьому реальний стан здійснення бюджетної політики та в повному обсязі використавши знання вітчизняних та зарубіжних фінансистів, економістів та правників. Адже вітчизняна фінансова наука містить серйозну базу кваліфікованих фахівців, використавши потенціал яких в повному обсязі та забезпечивши при цьому власні інтереси, держава буде спроможна подолати фінансову кризу та забезпечити здійснення стабільної бюджетної політики.

Та все ж частковому вирішенню проблем виконання бюджетних планів, уникненню практики нецільового використання бюджетних коштів, забезпеченню дохідних джерел бюджетів сприяє контроль за фінансовими ресурсами. Це пов’язано також із застосуванням сучасної інформаційної системи, що дає змогу оперативно контролювати рахунки  учасників бюджетного процесу та грошові потоки на них. А тому саме формування стабільної системи управління та контролю за фінансовими ресурсами усіх рівнів бюджетів призведе до удосконалення бюджетного процесу загалом.