Діяльність інформаційних агентств у контексті громадянської журналістики
21

2.2 Поняття громадської журналістики

 

 

Громадянська журналістика — це діяльність громадян, які беруть активну участь у процесі збирання, аналізу та поширення інформації, не маючи при цьому професійної журналістської підготовки.

Мета такої діяльності — повернення журналістиці функцій демократичного медіуму. Це означає, що вона нікому не належить та забезпечує незалежну, надійну, різнобічно представлену та актуальну інформацію.

Громадянська журналістика (також її можуть називати суспільною, об’єднаної або демократичної) не є професійною діяльністю. Її можна визначити як активну участь аудиторії в процесі збору, аналізу та поширення новин та інформації. На думку групи американських дослідників, метою такої участі аудиторії в журналістській діяльності є надання незалежної, надійної, точної, повної та актуальної інформації відповідно до вимог демократичного суспільства.» Як правило, доходу від своїх занять люди, що займаються «громадянської журналістикою» не отримують. На їх новинах можуть заробити власники інтернет-порталів, де розміщуються репортажі «цивільних журналістів», а самі «цивільні журналісти» задовольняються лише славою і рейтингами відвідуваності.

Ознаки громадянської журналістики

Громадянська журналістика почала розвиватися з розвитком Інтернету та нових цифрових технологій. Знявши на побутову відеокамеру, цифровий фотоапарат або телефон, який має функцію відеозйомки, сенсаційну або просто цікаву новину, яка пройшла непоміченою для традиційних ЗМІ, «громадянські журналісти» поспішають її викласти в мережу Інтернет, на портали, в блоги і ЖЖ. Нерідко їх окремі сюжети в Інтернеті дивиться аудиторія, порівнянна за чисельністю з читачами великих друкованих ЗМІ.