Товарознавча характеристика асортименту та оцінка якості хутряних виробів на матеріалах магазину «Тоскана»
11

Силует і форма вироби є основою моделі і вирішуються кроєм. Крій одягу залежить від форми рукава, коміра, застібки, кишень. Кожен силует характеризується різноманіттям фасонів. Фасоном вироби називають детальну розробку основної форми за допомогою різного покрою, швів, складок та ін Конструктивне рішення об’ємно-просторової структури форми називається кроєм.

Крім об’ємно-просторової структури форма характеризується композицією, тобто такою побудовою і поєднанням елементів - обсягів, ліній, пропорцій, кольору, фактур, орнаменту, які створюють певне зорове враження. Композиція повинна виробляти вражень єдиного цілого. Лінії створюють загальний і окремі контури моделі.

В одязі розрізняють три види ліній - силуетних, конструктивні та декоративні. Пропорції в одязі - це правильне поєднання розмірів окремих частин одягу між собою, а також вироби в цілому. Матеріал як один з основних факторів впливу займає провідне місце в одязі. Оздоблення завжди доповнює і прикрашає модель.

Для цієї мети використовують машинну строчку, тасьму, стрічку, вишивку, аплікації, мережива, фурнітуру, тканини, трикотаж, натуральну і штучну шкіру і т. п. Частини та елементи форми можуть бути узгоджені в різному порядку. Узгодження частин одягу в певному порядку називається ритмом. Ритм вносить в одяг виражені емоційні відтінки. Конструювання одягу - важливий етап швейного виробництва. Воно полягає в розробці за зразком моделі технічних креслень для всіх деталей виробу, а також у виготовленні та перевірку лекал (викрійок), які використовують для розкрою матеріалу на деталі при масовому, серійному і індивідуальному виробництві одягу.

Конструкція одягу є з’єднання деталей і частин вироби в єдине ціле для створення об’ємної форми. Від правильної розробки конструкції одягу у великій мірі залежать зручність її в шкарпетці, правильність посадки на фігурі, надійність в експлуатації, збереження форми, можливість ремонту і т. п.