Товарознавча характеристика асортименту та оцінка якості хутряних виробів на матеріалах магазину «Тоскана»
23

Ватин легше і тонше вати, зв’язаність волокнистої маси також більше. За способом отримання розрізняють ватин нетканий та трикотажний.

Ватин нетканий буває холстопрошивне, голкопробивний і клеєний.

Ватин холстопрошивне може бути бавовняним масою 215-325 г / м 2; напівшерстяні (вовни 30-85%) масою 200 г / м 2; синтетичним з відходів нітронів, масою 160-250 г / м 2.

Прошивається ватин бавовняною пряжею.

Для швейних виробів застосовують ватин голкопробивний, напівшерстяної і синтетичний. Напівшерстяної ватин виробляють на основі вовняних і напіввовняних відходів або відновленої вовни, з вмістом вовняного волокна 50-90%; маса ватину 190-200 г / м 2.

Ватин клеєний - об’ємний, із суміші нітронів (70%) н лавсану (30%), масою 140-180 г / м 2.

Поролон у швейному виробництві застосовують у вигляді пластин товщиною 1-4 мм, об’ємною масою 0,02-0,04 г / см 3. Позитивними властивостями його є еластичність, пружність, морозостійкість, стійкість до хімічного чищення і прання, термопластичність (при температурі 130-140 ° С поролону можна надавати необхідну форму).

Оздоблювальні матеріали набувають все більшого значення у зв’язку з підвищенням вимог до естетичних властивостях швейних виробів. Як обробні матеріали застосовують стрічки, тасьму, шнури, мережива ручні та машинні, квіти текстильні і пір’яні, бісер, металеві нитки (для вишивання) та ін

Фурнітура для одягу - Гудзики, гачки, кнопки, застібки-блискавки - використовується для з’єднання деталей і як прикраса одягу.

Гудзики виробляють з пластмас, металу, дерева, перламутру та ін За призначенням їх поділяють на пальтові, костюмні, брючні, платьевиє, білизняні, дитячі та формені. Матеріал, форма, розмір і обробка гудзиків визначаються їх призначенням.

Гачки і петлі платьевиє і брючні виготовляють сталевими. По обробці вони можуть бути лакованими, фосфатовані, оксидованими.