Товарознавча характеристика асортименту та оцінка якості хутряних виробів на матеріалах магазину «Тоскана»
7

Каракуль чистопородний чорний фарбований поділяють на 29 сортів. Сорт має умовне позначення і назву: П – відбірний, ПП – жакет московський, С – плоский тонкий І, СС – плоский ІІ та ін.. За кількістю літер у позначенні сорту можна судити про якість напівфабрикату: чим більше літер, тим нижча якість.

Колір волосяного покриву значно впливає на ціну хутра. За кольором поділяються шкурки норки, соболя, сріблясто-чорної і чорно-бурої лисиці, видри, ондатри, каракулю кольорового і сірого та ін.. у стандартах колір шкур може позначатися за видом забарвлення («чорний», «білий», «екстра»), цифрами або умовними назвами («топаз»).

Сортування хутряного напівфабрикату за групами дефектності здійснюють залежно від наявності дефектів на волосяному покриві і шкурній тканині – їх виду, розміру, кількості. За наявності двох і більше дефектів, розташованих на одній ділянці, враховують найбільш виражений. За дефектністю хутряні напівфабрикати поділяють на чотири групи: нормальна, мала, середня, велика.

Виготовлення хутряних виробів та формування їх споживних властивостей відбувається в процесі моделювання, конструювання, кушнірського та пошивочного виробництва.

Асортимент хутряного одягу можна поділити на побутовий, спортивний, виробничий, спеціальний. За статево-віковою ознакою розрізняють одяг для жінок, чоловіків, дітей.(Додаток А)

Асортимент чоловічого одягу включає пальта, на півпальта, піджаки, куртки, штани, комбінезони, головні убори, коміри. Дитячий одяг включає пальта для дівчат і хлопчиків, куртки, піджаки, головні убори.

Якість хутряних виробів визначається вимогами стандартів, де наведено регламентацію показників якості, їх числові значення, методи оцінки рівня якості хутрових виробів, правила сортування, визначення групи дефектів, вимоги до маркування, пакування, транспортування та зберігання.(Додаток Б).