Реалізація принципу наочності у вокально-хоровому вихованні учнів загальноосвітнього навчального закладу
3

ВСТУП

 

Музичне виховання в сучасній національній школі є складовою частиною змісту загального виховання і визначається його завданнями. Воно синтезує світогляд, національну ідейність, широку освіченість, зовнішню і внутрішню культуру людини, а також високий рівень естетичного розвитку. Це означає, що естетичне виховання в школі є функцією не лише вчителя образотворчого мис- тецтва, музики, літератури – вчителів предметів естетичного циклу, а справою всієї школи, оскільки особистість учня і дитячий колектив виховуються не в якомусь одному напрямку, а всебічно. Усе ж вплив художніми образами на емоційну сферу учня викликає сильне переживання різноманітних естетичних почуттів. Тому саме в початкових класах школи стоїть завдання виховати естетичні почуття: адже вони не вроджені, а розвиваються вихованням. Звичайно, естетичне виховання не може обмежуватися лише розвитком емоцій.

Принципи навчання – це положення, на основі яких здійснюється процес навчання. Вони відображають загальні вимоги до змісту й організації навчально-виховного процесу, вибору та реалізації методів і засобів навчання, форм організації навчально-пізнавальної діяльності учнів.

Ефективність принципів навчання залежить від знання їх суті, класифікації, уміння розробляти раціональні способи їх реалізації. У педагогічній літературі висвітлюються декілька класифікацій дидактичних принципів. Їх обґрунтування й трактовка обумовлені зміною парадигм освіти, навчання та виховання підростаючого покоління на тому чи іншому етапі розвитку суспільства, умов функціонування та розвитку системи освіти, проблем і перспективи наукових досліджень, потреб і вимог практики.

Актуальність теми дослідження. Сучасні глобалізаційні процеси в галузі освіти спричинили нові світові тенденції модернізації традиційних освітніх парадигм найбільш розвинених держав західної Європи і країн Сходу.