Розвиток творчих здібностей молодших школярів засобами музичного виховання
41

В ігровій формі можна проводити як окремі етапи уроку музики, так і весь урок. До кожної теми уроку, окремого виду діяльності можна придумати гру. Для її створення потрібні винахідливість і фантазія. Завдання гри – сприяти активному розвитку музичних здібностей, засвоєнню теоретичного матеріалу. Вона має викликати сильні й тривалі позитивні емоції, бажання навчатися без примусу. Іграм можна вигадати яскраві, образні назви.[48]

Однією з головних особливостей розвитку дітей молодшого шкільного віку є інтенсивний розвиток інтелекту. Школярі повинні навчитися самостійно розміркувати, робити висновки, зіставляти, порівнювати, аналізувати, знаходити часткове і загальне, встановлювати прості закономірності.

Велику допомогу в розвитку психічних процесів молодших школярів можуть надати інтелектуальні ігри, в тому числі ребуси і кросворди.

Ребус – це загадка, в якій шукане слово, фраза чи текст, зображується комбінацією умовних позначок, малюнків, фігур, літер, цифр чи нотних знаків.

Кросворд – гра – задача, відповідь на яку можна знайти при правильному заповненні словами пересічних рядів клітинок.

Ці форми роботи знайомі учням і дуже їм подобаються, але здебільшого використовуються на шкільних уроках репродуктивно, наприклад для перевірки знань чи узагальнення вивченого. Ми вважаємо доцільним застосовувати ці завдання як евристичні – пропонувати учням самим створювати ребуси, які б віддзеркалювали музичні терміни, поняття і кросворди в яких би містились основні моменти вивченого (наприклад на попередньому уроці).[48]

Ця діяльність стимулює мотивацію учнів до навчання і містить резерви розвитку як інтелектуального так і творчого компоненту здібностей. Треба однак відмітити, що ці форми роботи потребують завчасної підготовки, учні повинні бути добре знайомі з правилами і вимогами до цих завдань, спочатку вміти успішно вирішувати запропоновані вчителем завдання подібного типу.