Розвиток творчих здібностей молодших школярів засобами музичного виховання
45

Несподіваним для нас виявився високий відсоток (60%) позитивних відповідей на питання: «Складав чи ти музику?», Що говорить про досить високий творчий потенціал дітей даного класу. Це підтверджують і відповіді на питання: «Чи любиш ти малювати свої музичні враження?» - 60% дітей відповіли позитивно, а робили спроби в жанрі створення музичних казок виявилося 40%.

З 24 анкетованих дітей п'ять людей (23%) навчаються грі на фортепіано (перший рік), 2 дитини (7%) - на гітарі.

Цікаво, що при 30% учнів, що навчаються грі на музичних інструментах, 60% дітей стверджують (дані анкети), що «грають» на музичних інструментах! При більш докладному опитуванні з'ясувалося, що діти видають бажане за дійсне або ж просто мають вдома музичний інструмент (частіше гітару) і пробують «грати». Ми вважаємо, що цей факт теж вказує на перспективність класу у розвитку здібностей. Переконує нас у цьому і те, що 25% дітей на запитання: «Що більше любиш: слухати, виконувати чи складати музику?» - Відповіли «Усі!», 25% - виконувати і складати, 20% - виконувати і слухати і 30% дітей воліють просто слухати. Впевнені, що можуть придумати рухи під музику - 60% дітей, вважають себе сприйнятливими до музики (змінюється настрій) - 80% дітей. Але змогли назвати більше трьох засобів музичної виразності всього 15% дітей, однин-два - 30%, і не згадали жодного - 55% дітей.

Підсумковим питанням анкети ми з'ясували, що віддають перевагу співу на уроках музики 50% дітей, слуханню музики - 6%, а решті 44% дітей подобаються різноманітні творчі види діяльності: спів, слухання, відгадування музичних загадок, кросвордів, танцям (розуміють різні рухові вправи, ритмопластичні рухи), театралізації пісень, малювання і так далі.

У вересні, в результаті діагностики ми з'ясували також, що:

     музичне сприйняття (слухацькі вміння) виявилися досить розвиненими тільки в 25% дітей.

     на тлі загальної достатньої активності (50% дітей) рівень власне музичної активності ми визначили як середній (таблиця 1).