Апробація лікарських засобів з використанням drosophila melanogaster, як тест- системи
11

1.2. Дослідження експериментальних препаратів з використанням Drosophila melanogaster, як модельного об’єкта

Оскільки виявлено значну подібність у прояві дегенеративної патології безхребетних та людини, вивчення мутантів дрозофіли дозволяє не тільки поглибити розуміння генетичної природи патології, але і створює підгрунтя для дослідження терапевтичних засобів. Зокрема, вивчали вплив як відомих медикаментів, так і експериментальних препаратів. Серед них пірацетам, верапаміл, арісепт, церебролізин, карнозин та експериментальні засоби такі як церебрал і адемент [13].

Класичним нейропротектором є пірацетам (ноотропіл), це 2-оксо- 1- піролідинацетимід з групи ноотропів [16]. Пірацетам є дві особливості: нейрональну – нейропротекція і судинну – покращення мозкового кровообігу. Засіб змінював швидкість проходження процесів збудження у мозку, покращував нейрональну пластичність і метаболізм, сприяючи активації синтезу ДНК, фосфоліпідів та ряду кіназ у нейронах. Препарат зменшує агрегацію тромбоцитів, а при порушенні еластичності цитомембран еритроцитів покращував їх здатність до зміни форми і проходження по судинах мозку. Пірацетам долає гематоенцефалітичний і плацентарний бар’єри, характеризується високою ефективністю при лікуванні нервових розладів у людей і дослідних тварин із експериментальною патологією.

Верапаміл застосовують в якості нейроретардатора [16]. Він володіє здатністю нормалізувати порушення серцевого ритму. Верапаміл зменшує потік іонів Ca через повільні специфічні канали. Препарат викликає розширення артерій, сприяв активному кровопостачанню мозку. Він захищає нейрони при гіпоксії.

Поодиноке окреме використання пірацетаму, церебралу чи верапамілу відтерміновує появу нейродегенерацій у досліджуваних комах. Їх фенотип характеризується лише незначними початковими змінами нервової тканини. Використання комбінації нейропротектор + нейроактиватор є більш ефективним ніж поодинокий варіант застосування засобів. Але абсолютне відновлення фенотипу тканини мозку до нормального у 15- денних імаго спостерігається лише у випадку використання засобів з різним механізмом дії за трохетапною схемою: нейропротектор (пірацетам) + нейроактиватор (церебрал) + нейроретардатор (верапаміл).