Апробація лікарських засобів з використанням drosophila melanogaster, як тест- системи
41
  • Центрифуга – потрібна для відокремлення клітин від культуральної рідини. При недостатній ізоляції проводів та при відсутності заземлення можуть виникнути електротравми. Винятковим явищем є розрив центрифуги, самовільне відкривання кришки приладу, яке може трапитися при не зрівноваженні центрифуги.
  • Спектрофотометр – прилад, що використовується для визначення оптичної густини розчинів при певній довжині хвилі. При недостатній ізоляції проводів та при відсутності заземлення можуть виникнути електротравми.
  • Сушильна шафа – використовується для сушки лабораторного посуду. Прилад вмикається в мережу 220В. небезпечним при роботі з термостатом є контакт тіла людини з частинами приладу, що можуть опинитись під напругою або отримання опіків ділянок шкіри при дотику до гарячого скла чи внутрішніх частин приладу, нагрітих вище 100оС.
  • Електричний термостат – призначений для досліджень при підвищеній температурі (20оС - 50оС). вмикається в звичайну електромережу з напругою 220В. небезпечним при роботі з термостатом є контакт тіла людини з частинами приладу, що перебувають під напругою.

Для оформлення результатів досліджень використовувався персональний комп’ютер.

Правила техніки безпеки і вимоги перед початком роботи з ПК:

До роботи на засобах обчислювальної техніки та ПЕОМ допускаються особи, що вивчили інструкцію по експлуатації складових частин чи пристроїв, що входять в склад ПЕОМ. Перевірити комплектність складових частин ПЕОМ. При виявленні недоліків повідомити обслуговуючий персонал (ст. лаборанта, зав. лабораторією). Всі засоби подачі напруги живлення від загальної електромережі повинні бути виключеними [9]. Перед початком роботи на ПЕОМ і включенням напруги живлення від загальної електромережі, а також включених складових частин ПЕОМ всі особи, які знаходяться в лабораторії повинні знаходитись на своїх робочих місцях. Подача джерела живлення на розетки загальної електромережі та включення пристроїв ПЕОМ тільки з дозволу викладача або лаборанта. Тривалість безперервної роботи з ПЕОМ без регламентованих перерв не повинна перевищувати 2 години. Під час регламентованих перерв з метою зниження нервово-емоційного напруження, втоми зорового аналізатора, усунення впливу гіподинамії і гіпокінезії, попередження розвитку втоми доцільно виконувати комплекси спеціальних фізичних вправ. Перед початком роботи оператор зобов’язаний оглянути і привести до порядку робоче місце, відрегулювати робоче освітлення, перевірити правильність приєднання обладнання до електромережі, переконатися в наявності захисного заземлення та приєднання екранного провідника до корпусу процесора, переконатися у відсутності дискет в дисководах процесора ПЕОМ. Оператор під час роботи зобов’язаний утримувати в порядку і чистоті робоче місце, дотримуватись санітарних норм та режиму роботи і відпочинку, а також правил експлуатації ПЕОМ відповідно до інструкції з експлуатації, дотримуватися відстані від очей до екрану в межах 60-80 см. Одним з рекомендованих режимів є: 40-45 хвилин роботи з ПЕОМ та 15-20 хвилин перерви.