Апробація лікарських засобів з використанням drosophila melanogaster, як тест- системи
9

spongecake вражаюче подібні на мембранно-зв’язані порожнини, які видно у закінченях аксонів при хворобі Кройцфельда-Якоба – пріоновій хворобі людини, що характеризується губчастоподібною енцефалопатією [14].

У дрозофіли було виявлено ген, який є ортологом гена Parkin людини (гомологія 59%). Ген дрозофіли розташований у третій хромосомі та кодує поліпептид розміром 468 амінокислотних залишків, який гомологічний до людського на 42%. Цей поліпептид складається з чотирьох доменів. Шляхом Р–інсерційного мутагенезу, було одержано колекцію мутантів з делеціями певних частин цього гену і один був з повністю делетованим геном [11]. Фенотипово мутація проявлялась вкороченою тривалістю життя, стерильністю самців і порушенням статевої поведінки, зокрема, поведінкових реакцій залицяння. Також спостерігалась не здатність до польоту у зрілому віці через руйнування цілісності мязів, причому м’язи одно- чи дводенних особин мали зменшену щільность міофібрил та вкорочення саркомер. Фенотипові такі структурні зміни проявлялись не нормальним, пониклим положенням крил. У м’язах мутантів спостерігалось зменшення кількості мітохондрій та їх розмірів, що виступає індикатором м’язевої дисфункції[10]. Отже, втрата гена parkin зумовлює прогресуючу з віком дегенерацію м’язів.

Мутація в гені vacuous (vacu) отримана шляхом хімічного мутагенезу, як мутаген використовували алкілюючий агент етилметансульфанат.Шляхом рекомбінантного аналізу було картовано ген