Екологічні аспекти виробництва хлібобулочних виробів
53

3.3. Вплив діяльності підприємства на навколишнє природне середовище

 

В зв'язку із зростанням забруднення навколишнього середовища ─ повітря, води, грунтів ─ виникла гостра необхідність захисту біосфери від забруднення. Кожне виробництво в більшій чи меншій мірі забруднює навколишнє середовище викидами шкідливих речовин в атмосферу, промисловими стічними водами, твердими відходами та т.п.. У цих умовах нагальною потребою є розробка і впровадження безвідходних, енерго-та ресурсозберігаючих технологій, які б забезпечували збереження екологічної рівноваги в навколишньому середовищі, не забруднювали б його, а також природозберігаючих технологій, тобто технологій з очищення повітря, стічних вод, грунтів [17].

Для всіх підприємств, які забруднюють навколишнє середовище, розробляється екологічний паспорт.

На хлібопекарських підприємствах основними викидами в атмосферу є продукти згоряння палива в топках хлібопекарських печей та парових котлів. Склад їх залежить від виду палива. Так, при роботі на природному газі основними забруднювачами атмосфери є оксиди азоту та вуглецю; при використанні мазуту або вугілля поряд з зазначеними речовинами у повітря потрапляють діоксид сірки, тверді частинки. Забруднюють атмосферу і гази, які відводяться з компресорних установок складів безтарного збереження муки.

Специфічними організованими викидами хлібопекарського виробництва є пил основної сировини ─ борошна, а також додаткової сировини, такої як цукор, крохмаль, інші пилоподібні добавки.

Інвентаризацію джерел забруднюючих речовин ─ етанолу, оцтової кислоти, оцтового альдегіду, борошняного пилу проводять розрахунковим шляхом, за питомою викидом на 1 т виробів; викидів з димовими газами ─ за діючими методичними документами.