Розробка бази даних та web-програми для програмного комплексу «Лікарня»
9

2 Структура бази даних

  2.1 Опис таблиць бази даних

Структура БД предметної області, частина якої представлена в цій програмі – реалізація «Лікарня», її інформаційної роботи. Це велика і часто використовувана в сучасному світі завдання, що вимагає точності виконання. У даній Web-програмі буде реалізований процес додавання, видалення різних даних, можливість виводити та модифікувати інформацію за допомогою спеціальних дій. Також реалізована бізнес логіка, а саме: «Підрахунок зароблених коштів за чергування».

Після зібрання вимог, та моделювання майбутнього додатку, наступним кроком є створення бази даних у початковому вигляді, з чітко сформульованими зв’язками, але і з певним передбаченням подальших змін у структурі БД, таких як додавання полів, тощо.

Тому було вирішено створити основні таблиці: Лікарі (doctor), Пацієнти (patient), Рецепти (reciept), Чергування (duty), Підопічні (ward).

Стосовно зв’язків між таблицями то слід зауважити, що зв’язування таблиць відбувалось не на рівні бази даних, а на рівні додатку,тобто без використання зовнішніх ключів,а за допомогою спеціального метода relations(),який відповідає за зв’язки між таблицями, що дозволяє здійснювати майже всі маніпуляції пов’язані з БД через логіку додатку(модель). Але для створення нових баз даних, таблиць та їх полів, необхідно використовувати СКБД, так як програмна система не передбачає таких функцій.