Художня дискусія в літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття: Генріх Ібсен (драма «Ляльковий дім») та Август Стріндберг (оповідання «Ляльковий дім»)
15

Новаторство Ібсена у цій п’єсі полягало в тому, що не випадковий збіг обставин, а саме осмислення всього, що сталося, вирішують конфлікт. Розв’язкою драми є бесіда між Норою і Хельмером – перша за все їх подружнє життя, в якій Нора робить справжній аналіз їхніх стосунків. І Нора, і Хельмер, і все їхнє життя постають у цій бесіді зовсім по-новомуі саме цей новий погляд надає такого драматизму заключній сцені «Лялькового дому». Але новатор Ібсен лише переносить зростаючу сюжетну напругу на напругу інтелектуальну, напругу думки, з якої виростає рішуча сюжетна змінарішення Нори залишити сім’ю, яке завершує розвиток дії у п’єсі. Проте герої Ібсенане втілення лише певних ідей автора. Їм властиві всі людські пристрасті, притаманне все, що робить людину людиною. Цим Ібсен відрізнявся від багатьох письменників кінця ХІХ століття, які не вірили в можливості людського розуму, в його здатність контролювати поведінку людини.

Жінка зрозуміла, що, бажаючи сімейного щастя, вона пішла на  злочин, а в результаті втратила почуття власної гідності. На питання схвильованого Торвальда, чи повернеться вона, звучить рішуча відповідь: «Для цього повинно статися чудо із чудес, щоб спільне життя справді стало шлюбом» [12, с. 255]. Торвальд намагається втримати Нору, нагадуючи їй про так званий обов’язок перед чоловіком і дітьми. А у відповідь чує те, чого зовсім не очікував почути. Нора відповідає, що «вона не тільки мати, а перш за все людина, така ж, як і ти,  – або, в крайньому разі, повинна стати людиною» [12, с. 257]

Нора страждає, залишаючи свого самозакоханого чоловіка, дітей, і все ж вона іде. Ібсен не дає відповіді на запитання чи права героїня, він просто показує, що змусило її зробити цей крок. Героїню не можна засуджувати, хоч і руйнувати сім’ю – погано, але жити у брехливому і штучному світі, усвідомлюючи це, теж не було б правильним рішенням. «Хеппі енду» бути не може, до цього і веде Ібсен [15, с. 85].

Така драматична розв’язка завершує розвиток дії, але залишає місце