Художня дискусія в літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття: Генріх Ібсен (драма «Ляльковий дім») та Август Стріндберг (оповідання «Ляльковий дім»)
29

ВИСНОВКИ

 

У ході нашого дослідження ми виявили спільні та відмінні риси між Августом Стріндбергом, Геріхом Ібсеном та їх творами.

Це письменники-сучасники та представники скандинавської літератури кінця ХІХ – початку ХХ століття. Обидва автори працювали у жанрі драми, але Август Стріндберг проявив себе ще й у прозі.

Їх цікавило однакове коло проблем, зумовлених одними і тими ж тенденціями розвитку літератури. Серед них можна визначити і проблему жінки.

Незважаючи на те, що драма Генріха Ібсена була сприйнята як маніфест «фемінізму», вона не була такою. Вона вийшла далеко за його межі, оскільки піднімає суспільні проблеми. Автор втілює у родині все суспільство і показує до чого можуть призвести його закони. Він передбачає майбутнє. Пишучи про перетворення сімей на лялькові будинки, звертає увагу, що вони усі створять пізніше один великий будинок, яким правитиме тоталітарний диктатор.

Це драма соціально-психологічного характеру, про пошуки людиною себе. Проблеми Нори – це проблеми не тільки жінки, а й будь-якої людини взагалі.

Незважаючи на те, що твори мають однакову назву, вони піднімають зовсім інше коло проблем. Вони різні за жанром, але спільна тенденція зумовила їх появу.

Август Стріндберг, на відміну від Генріха Ібсена, який надає жінці слово, намагаючись дати їй хоч якусь волю, повертає її до природного начала, вважаючи це все непотрібним.

Стріндберг ставить на один рівень чоловіка та жінку, хоча і показує їх у вічному протистоянні. Для нього важливий культ матері і тому, він наголошує на тому, що жінка – це перш за все дружина і матір, а все потім все інше.