Організація і шляхи вдосконалення обліку будівельних матеріалів
29

2.5 Синтетичний та аналітичний облік матеріалів

 

Будівельні матеріали - матеріальні активи, призначені для використання у капітальному будівництві об’єктів, що зводяться господарським або підрядним способом. До таких активів належать будівельні матеріали та устаткування, яке потребує монтажу.

Рахунок 20 "Виробничі запаси" призначено для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тому числі сировина і матеріали, які є в дорозі та в переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва.  За дебетом рахунку 20 "Виробничі запаси" відображаються надходження запасів на підприємство, їх дооцінки, за кредитом - витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробку, відпуск (передачу) на сторону, уцінка тощо.

Бухгалтерський облік наявності та руху будівельних матеріалів на СТОВ ім.. Б. Хмельницького ведеться на рахунку 205 "Будівельні матеріали", а підрядними організаціями - на рахунку 201 "Сировина і матеріали".

За дебетом рахунка 205 відображається надходження будівельних матеріалів на баланс забудовника, за кредитом - використання і вибуття. Аналітичний облік будівельних матеріалів ведеться за видами (групами) та окремими об'єктами.

На субрахунку 205 "Будівельні матеріали" підприємства-забудовники відображають рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання і комплектуючих виробів, які належать до монтажу, та інших матеріальних цінностей, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, виготовлення будівельних деталей, конструкцій.

205  "Будівельні матеріали". Підприємства-забудовники відображають рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання та комплектуючих виробів, які підлягають монтажу, та інших запасів, необхідних для виконання