Організація і шляхи вдосконалення обліку будівельних матеріалів
3

У впровадженні економічних відносин ринкового спрямування велика роль  належить бухгалтерському обліку. Постійне вдосконалення його організації та методології, впровадження в обліковий процес сучасної комп'ютерної техніки, підвищення кваліфікації бухгалтерських кадрів сприяє посиленню  внутрішньогосподарського контролю та запобіганню негативним явищам у фінансово-господарській діяльності підприємства.

Тому сьогодні в Україні проводиться реформування системи бухгалтерського обліку. Головне завдання  трансформації національної системи бухгалтерського обліку полягає в  прискоренні процесу приведення її у відповідність до вимог ринкової  економіки та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, у наданні   суб'єктам господарювання можливостей визначити межі та форми внутрішньовиробничого (управлінського) обліку.

Бухгалтерський облік на підприємстві має вестися безперервно - з дня  реєстрації підприємства до його ліквідації.. Керівник підприємства   зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами  та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог  бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку  первинних документів.

А однією з обов'язкових умов здійснення процесу виробництва є забезпечення  його предметами праці (виробничими запасами) - сировиною, матеріалами, напівфабрикатами, комплектуючими виробами тощо, з яких або за допомогою яких здійснюється виробництво продукції. Виробничі запаси, є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства, вони займають особливе місце не лише у складі майна підприємства, а й у структурі витрат, оскільки виробничі запаси є основною складовою при формуванні собівартості готової продукції.

Для забезпеченості підприємства виробничими запасами та ефективного їх використання необхідно вживати комплекс заходів, щодо виявлення, кількісного вимірювання та реалізації виявлених заходів.