Оцінка екологічного стану Донецької області
15

Водний режим - зміни в часі витрати води , рівнів води та обсягів води в водотоках ( річках та інших), водоймах ( озерах , водосховищах та інших) і в інших водних об'єктах ( болота та інші).

У районах з теплим кліматом на водний режим річок основний вплив роблять атмосферні опади та випар . У районах з холодним і помірним кліматом також дуже істотна роль температури повітря.

Розрізняють такі фази водного режиму: повінь, паводки, межень, льодостав, льодохід.

- кількість опадів на рік;

- середньорічна температура;

- середня температура найтеплішого місяця;

- середня температура найхолоднішого місяця.

Обчислення:

 

2.3 Едафічні фактори

 

Едафічні фактори – це ґрунтові умови, що впливають на життя і поширення живих організмів.

Ґрунт (від нім. Grund — земля, основа) — самостійне природно-історичне органомінеральне тіло, що виникло у поверхневому шарі літосфери Землі в результаті тривалого впливу біотичних, абіотичних і антропогенних факторів, має специфічні генетико-морфологічні ознаки і властивості, що створюють для росту і розвитку рослин відповідні умови.

Наявність різноманітних форм рельєфу призвела до створення на них різноманітних видів грунтів. На лісовидних породах утворилися гумусні чорноземи. У заплавах річок і балок. лугові чорноземи, луго-болотні, переважно із засоленими грунтами. Для грунтового покрову більшої частини Донецької області характерні чорноземи, в північних районах зустрічаються дернові слабоопідзолені грунти, вздовж узбережжя Азовського моря - слабослодлі чорноземи і солонці. Всього на карті області виділено 60 видів грунтів.

Територія Донбасу відноситься до структурної зоні, тектонічне положення якої не дуже зрозуміле. З одного боку, вона тісно пов'язана з докембрійською Східно-Європейською платформою, з іншого - з Предкавказською епігерцинською платформою. За комплексу ознак він представляє собою палеозойської трог, що вклинився в межі платформи.

Палеозойські породи зім'яті в складки з утворенням великої кількості тектонічних порушень. З породами кам'яновугільного та пермського періодів пов'язані великі родовища кам'яного вугілля і солей.

Порода складчастого комплексу перекриваються відкладеннями, що полого залягають мезозою та кайнозою.

За площею поширення переважають території кайнозойської системи. У районі Донецького кряжу – палеозойської системи. На Приазовської височини - архейської системи. В заплаві річок Сіверський Донець, Бахмут - ділянки мезозойської