Оцінка екологічного стану Донецької області
25

за довжиною рівне стеблу або трохи коротше, на поверхні землі утворює розетку. Дзвоникоподібні квіти зібрані на верхівці у нещільній китиці. Квітки  на коротких квітконіжках, прямостоячі, горизонтально відхилені, і в нижній частині — злегка пониклі, з подвійними приквітками. Оцвітина трубчасто-воронкоподібна — синього, червоного, білого, фіолетового, рожевого забарвлення, пахуча. Плід — м'ясиста, соковита коробочка з трьома відділеннями, у яких міститься насіння. Квітне гіацинт у квітні — на початку травня (цвітіння триває 20—25 днів, а в теплішу погоду скорочується до 10—14 днів) Гіацинти не переносять застій води.

Найвідоміший вид «Гіацинт східний» Hyacinthus orientalis в дикій природі зустрічається на території Далмації, Греції та в Малій Азії, де квітне з ранньої весни. Особливої уваги гіацинтові в Європі стали приділяти з XV століття; відтоді вивели понад 300 високоякісних сортів. Проте, їх загальна кількість набагато більша. Зараз відомо тисячі сортів гіацинта, і щороку з’являються нові. Суцвіття рослин мають різноманітне забарвлення - білі, жовті, червоні, рожеві різних відтінків, голубі, лілові і сині до майже чорного. Деякі сорти мають строкате забарвлення. Зустрічаються махрові та прості гіацинти. Зазвичай, прості гіацинти крупніші і правильної форми. Гарний, правильно вирощений гіацинт, має відповідати певним вимогам: листя направлене вгору; стебло прямостояче не переплутане з листям; чим більше квітів, тим краще; суцвіття рівне, трохи конічне або циліндричне; квіти розміщені горизонтально, не пониклі.

Крокус

Шафра́н (Кро́кус, Crocus) — рід трав'янистих багаторічних рослин родини Півникових (Iridaceae). В літературі іноді трапляється калька з латинки крокус.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Crocus_vernus_1.jpg/220px-Crocus_vernus_1.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Crocus_verns_albiflorus.jpg/220px-Crocus_verns_albiflorus.jpg Krokusse Crocus.JPG

Рис 3.2: Різновиди крокусів

 

Відомо 70 видів; на території України — 9. Шафран посівний (Crocus sativus) вирощують як джерело прянощів і як фарбувальну рослину; використовується в народній медицині як болезаспокійливий і сечогінний засіб. Потребує відкритого сонячного місця і проникного, легкого грунту. Бульбоцибулина має розмір до 3 см в діаметрі, округла або сплюснута, одягнена лусками, дає пучок кореневих мочок, будова і забарвлення яких варіюються у різних видів. Стебло не розвивається. Листя прикореневі, лінійні, охоплені знизу піхвовими лусками, з'являються під час чи після цвітіння.  Стовпчик ниткоподібний з трьома маточками. Плід — тригніздна коробочка, насіння дрібне, ребристі. Квітки одиночні, іноді 2-3 з однієї бульбоцибулини, оточені плівчастими лусками.Оцвітина крупна, довго лійчаста, відгин віночока складається з 6 пелюсток, що переходять у довгу циліндричну трубочку. Тичинки прикріплені до зіва оцвітини, коротші його; нитки короткі; пиляки прямостоячі, лінійні, звичайно довші ниток. Період цвітіння — весна або