Оцінка екологічного стану Донецької області
9

Розділ 2. Характеристика абіотичних компонентів екосистеми Донецької області

 

Екосисте́ма — це сукупність живих організмів, які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування, утворюючи з ним єдине ціле.

Абіотичні фактори визначають можливість існування всіх груп організмів у тому чи іншому середовищі, впливаючи на географічне поширення рослин, тварин та мікроорганізмів.  Вони відіграють певну роль при розмноженні тварин, мають велике значення для загального рівня життєдіяльності організмів. В екосистемах абіотичні фактори виступають як ланка, що зв’язує  різні групи організмів і тим забезпечує структурно – функціональну цілісність екосистем.

Абіотичні фактори поділяють на:кліматичні ( температура, вологість, світло, тиск, енергія сонця, газовий склад атмосфери); едафічні – ґрунтові умови, що впливають на життя і поширення живих організмів; орографічні – фактори рельєфу; гідрологічні; геологічні (материнська порода різкого походження).

 

2.1 Кліматичні фактори

 

Під кліматом розуміють суму метеорологічних явищ в атмосфері протягом тривалого періоду.  Клімат, як єдиний абіотичний фактор зумовлює великомасштабний розподіл рослинності на значних територіях, а також грунтів і частково видів тварин.

У цілому клімат області є помірно континентальним з прохолодною зимою і теплим (інколи спекотним) літом.

До кліматичних факторів належить: температура, вологість повітря, світло, тиск, кількість опадів та газовий склад атмосфери.

Температура повітря - одна з властивостей повітря в природі, що виражається кількісноТемпература повітря, а також грунту і води в більшості країн виражається в градусах міжнародної температурної шкали, або шкали Цельсія (˚ С), загальноприйнятої у фізичних вимірах. Крім того, в теоретичної метеорології застосовується абсолютна шкала температур (шкала Кельвіна, К). Нуль цієї шкали відповідає повного припинення теплового руху молекул, тобто найнижчої можливої ​​температурі. За шкалою Цельсія це буде -273,18  0.03 ˚ С. Але на практиці за абсолютний нуль приймається в точності -273 ˚ С. Величина одиниці абсолютної шкали дорівнює величині градуса шкали Цельсія. Тому нуль шкали Цельсія відповідає 273 абсолютної шкали (273К). За абсолютною шкалою всі температури позитивні, тобто вище абсолютного нуля.

Види :

- Активна температура - температура повітря, більше ніж біологічний мінімум протягом всього періоду вегетації.

- Максимальна температура - найвища температура повітря, грунту чи води протягом певного проміжку часу.

- Мінімальна температура - найнижча температура повітря, грунту чи води протягом певного проміжку часу.

Середньорічна температура повітря становить 8,0 °С, найнижча вона у січні (мінус 6,1 °С), найвища – в липні (20,9 °С).

Складаємо циклограму середньомісячних температур Житомирської області за даними таблиці 2.1(Рис. 2.1).