Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
17

Експедитори самостійно провадять своєчасні  розрахунки  з  портами  і  транспортними організаціями  за    перевезення,    перевалку    та    зберігання зовнішньоторговельних вантажів, оформляють документи  відповідно  до  митних,  карантинних  і санітарних вимог, страхують вантажі;

Всі експедитори ведуть облік надходження та відправлення вантажів з портів  і залізничних станцій.

Вони самостійно забезпечують із залученням    відповідних    транспортних підприємств  та  організацій  збереження  вантажів  під  час    їх перевезення, перевалки та зберігання, організовують експертизу вантажів у портах і  на  залізничних станціях, здійснюють оформлення товарно-транспортної документації та її розсилання,  подають в установленому  порядку  транспортним  підприємствам заявки  на  відправлення  експортних,  транзитних  і  реекспортних вантажів та наряди на відвантаження імпортних, транзитних і знятих з експорту вантажів.

Правилами також обговорені права та обов’язки транспортних підприємств при веденні транспортно-експедиційної діяльності.

Згідно з цих правил Транспортні підприємства, організовують зберігання вантажів, у тому числі  реекспортних і знятих з експорту, під час їх  перевезення,  перевантажування  і складування.

Транспортні підприємства здійснюють  в  установлені  терміни  доставку  вантажів    за призначенням  і    забезпечують    своєчасне    навантаження    та розвантаження  транспортних  засобів  за  цінами    і    тарифами, визначеними чинним законодавством України. Ці ціни і тарифи контролюються антимонопольним комітетом України. Вони ведуть облік руху вантажів і запасної тари, надають необхідні відомості    експедитору    для     подальшого        інформування вантажовласників.

Відносини учасників  транспортно-експедиційної  діяльності встановлюються  на  основі  договорів.  Учасники  цієї  діяльності вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань,  інших умов взаємовідносин, що не суперечать чинному законодавству.