Облік і аудит розрахунків підприємства з підзвітними особами
13

1.2 Розрахунки з підзвітними особами відповідно до вимог стандартів бухгалтерського обліку

 

 

Облік розрахунків з підзвітними особами згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій, затвердженою наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291 ведеться на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» рахунка 37 «Розрахунки з різними дебіторами». Істотною відмінністю нового Плану рахунків від старого є те, що в новому Плані рахунків практично немає активно-пасивних рахунків, тобто кожний рахунок – або активний, або пасивний. Однак субрахунок 372 є винятком із загального правила. Сальдо субрахунку 372 може бути як дебетовим, так і кредитовим [6,c.22].

Дані про залишки рахунка 372 відображаються розгорнуто. Дебетове сальдо згідно з вимогами П(С)БО 2 «Баланс», затвердженого наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87, відображаються у складі оборотних активів підприємства в рядку 210 «Інша поточна дебіторська заборгованість» Балансу. Кредитове сальдо субрахунку 372 відображається в Балансі у складі зобов’язань підприємства по рядку 610 «Інші поточні зобов’язання»[ 10,c.15].

Видача готівки під звіт здійснюється тільки за цільовим призначенням: на адміністративно-господарські потреби, на закупівлю сільськогосподарської продукції, на витрати, пов'язані зі службовими відрядженнями. Облік виданих у підзвіт сум ведеться по дебету рахунка 372 в кореспонденції з рахунками обліку коштів, зокрема субрахунками 301 «Каса в національній валюті» і 302 «Каса в іноземній валюті» рахунка 30 «Каса».

Якщо через підзвітну особу було проведено оплату виконаних для підприємства робіт, послуг, у бухгалтерському обліку витрати, пов’язані з їх оплатою, відносяться до витрат того періоду, в якому вони були здійснені.