Облік і аудит розрахунків підприємства з підзвітними особами
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми. Тема відряджень і підзвіту невичерпана. Взаємовідносини суб’єктів господарської діяльності – підприємств і фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності із підзвітними та відрядженими особами мають чимало організаційних і облікових нюансів. Такі поняття як «підзвітні особи», «підзвіт», «підзвітність», звичайно зустрічаються в нормативних документах, що регулюють різні сфери діяльності підприємств. Але, на жаль, в них розглядається лише поняття, які стосуються порядку й строків подання звітності, матеріальної відповідальності і покарань за різні порушення, допущені підзвітними особами. І в жодному нормативному документі не наведено визначення термінів «підзвіт» чи «підзвітна особа».

Особливістю підзвітності, пов’язаною з господарською діяльністю, є те,що фізичні особи, які отримують від підприємства кошти під звіт (компенсацію за використані власні кошти), необов’язково мають бути працівниками цього підприємства. Підставою для видачі з каси підприємства підзвітній особі грошового авансу на господарські потреби можуть бути накази або розпорядження керівника підприємства, договори, доручення та інші внутрішні документи підприємства, які не повинні суперечити чинному законодавству. Повіреним за договором доручення може бути також і особа, яка не перебуває з підприємством у трудових відносинах.

Службові відрядження вимагають до себе не менш пильної уваги, аніж будь-які інші господарські операції на підприємстві. На перший план виходить документальне забезпечення,або,інакше кажучи,документи, що підтверджують її здійснення. На перший погляд документи на відрядження надто прості за своїм змістом. Проте відсутність єдиного нормативного документа,призводить часто-густо до прикрих помилок.