Особливості обліку та аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) підприємства за її елементами
103

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

Розглянувши питання з організації обліку та аналізу собівартості продукції (робіт,послуг) ДП «Поліський спец лісгосп» за її елементами можна зробити наступні висновки:

1.Сучасне законодавство значно розширило права та можливості щодо умов господарювання виробничих підприємств і існуючі господарські взаємовідносини вимагають нових підходів до вирішення проблеми управління основними показниками господарської діяльності. Найважливішим економічним показником ефективної роботи підприємства є прибуток, а одним з головних шляхів його збільшення є зниження суми витрат. Тому дослідження проблеми організації обліку та аналізу витрат на виробництво продукції є досить актуальним в сучасних умовах господарювання.

2.В бакалаврській роботі дослідження проводилось на основі теоретичного вивчення проблем з організації обліку та аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) за її елементами на підприємстві ДП «Поліський спецлісгосп».

Витрати на виробництво продукції у складі операційних витрат підприємства посідають переважне місце. Вони являють собою сукупність витрат живої і уречевленої праці на здійснення процесу реалізації готової продукції виражені в грошовій формі. Вірне розуміння сутності витрат має велике практичне значення, дозволяє розкрити зміст процесів, що відбуваються в сфері виробництва, визначити його місце у процесі відтворенні, дає теоретичну основу для їх класифікації, обліку, аналізу, контролю та планування.

3.Якість управління витратами забезпечується якістю їх обліку та контролю. Через облікові дані проявляється ефективність прийнятих управлінських рішень. Облікова інформація дає відомості для реалізації основних функцій управління - планування, контролю і аналізу.