Особливості обліку та аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) підприємства за її елементами
27

виробництва й продажу продукції, включають у калькуляцію. Такий метод є традиційним для вітчизняних виробничих підприємств.

В інших країнах порівняно широко застосовується метод калькулювання за неповними витратами, тобто в калькуляції включають не всі витрати на виробництво і збут продукції. Частину непрямих витрат не відносять на собівартість окремих виробів, а безпосередньо віднімають від виручки за певний період під час визначення прибутку. Істотно впливають на методи калькулювання широта номенклатури продукції підприємства та специфіка виробництва.

Найбільш точним і методично простим є калькулювання в однопродуктовому виробництві. Проте у вітчизняних виробничих галузях економіки переважає багатопродуктне виробництво. За цих умов калькулювання помітно ускладнюється і є менш точним, оскільки виникає проблема правильного розподілу непрямих витрат.

 

1.2 Нормативно-правове забезпечення формування собівартості та здійснення бухгалтерського обліку

 

 

На сучасному етапі розвитку України, як самостійної держави, проходить економічна реформа, яка направлена на формування ринкових відносин, закріплення і використання різних форм власності. У зв'язку з економічними змінами проходить процес створення нової міцної правової бази, який супроводжується оновленням уже діючого законодавства, а також прийняттям нових законів і положень. Процес удосконалення законодавства щодо сільського господарства пропонує систематизацію нормативних актів і відміну тих, які втратили свою силу, а також прийняття нових правових актів.

ДП «Поліський спец лісгосп» є юридичною особою, яка офіційно зареєстрована, має свій поточний рахунок в банку і сплачує всі відповідні податки, а тому його діяльність регламентується наступними законодавчими