Особливості обліку та аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) підприємства за її елементами
67

46,c.114].

Узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг ДП «Поліський спец лісгосп» веде на рахунку 90 «Собівартість реалізації». Рахунок 90 - активний, призначений для обліку господарських процесів.

По дебету рахунку 90 «Собівартість реалізації» на підставі бухгалтерських довідок, накладних, рахунків підприємством відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), по кредиту - списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати», яке оформлюється довідкою бухгалтерії. Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості готової та реалізованої продукції, а тому - інформація про такі витрати узагальнюється на рахунках обліку витрат
звітного періоду - 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності».

До рахунка 90 «Собівартість реалізації» підприємство відкрило ще такі субрахунки:

- субрахунок 901 «Собівартість реалізованої готової продукції», на
якому веде облік виробничої собівартості реалізованої готової продукції;

- субрахунок 902 «Собівартість реалізованих товарів» де відображає собівартість реалізованих товарів;

- субрахунок 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг», на якому веде облік собівартості реалізованих за звітний період робіт і послуг.

Дані по рахунку 90 відображаються у Звіті про фінансові результати ряд. 040.