Особливості обліку та аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) підприємства за її елементами
87

Витрати, пов'язані з внесенням (нарахуванням) податків, зборів (обов'язкових платежів): суми внесених (нарахованих) загальнодержавних податків, зборів (обов'язкових платежів);суми внесених (нарахованих) місцевих податків, зборів (обов'язкових платежів).

Витрати за операціями з борговими зобов'язаннями та валютними цінностями, а також витрати, пов'язані з нарахуванням (сплатою) процентів за бор­говими зобов'язаннями у зв'язку з веденням господарської діяльності.

Різниця за результатами перерахунку на останній робочий день звітного періоду іноземної валюти (від'ємна різниця) та заборгованості в іноземній валюті: дебіторської (від'ємної різниці) та кредиторської (позитивної різниці); сума балансової вартості іноземної валюти у разі її продажу за гривні.

Витрати по операціях з основними фондами та нематеріальними активами: витрати, пов'язані з утриманням основних фондів, що знахо­дяться на консервації; залишкова вартість об'єкта основних фондів групи 1 у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що не підлягає амортизації; сума перевищення балансової вартості над виручкою від ре­алізації основних фондів групи 1 та нематеріальних активів; балансова вартість окремого об'єкта основних фондів групи 1 який підлягає вимушеній заміні з незалежних від платника податку обставин; балансова вартість груп 2 і 3 основних фондів, що не містять матеріальних цінностей на початок звітного періоду.

Витрати за іншими операціями:

1. Сума збитків, одержана в разі повної ліквідації підприємства власником корпоративних прав, у випадку, якщо сума коштів або вартість майна, отримана у вигляді компенсації, менша номінальної вартості корпоративних прав.

2. Сума збитків, одержана учасниками спільної діяльності без створення юридичної особи, у разі, якщо сума коштів або вартість майна, одержана при завершенні спільної діяльності, менша від ба­лансової вартості матеріальних цінностей та коштів, переданих для здійснення спільної діяльності.

3. Витрати зі сплати процентів за депозитами, орендними плате­жами, цивільно-правовими договорами для пов'язаних з платником податку осіб.