Визначення фінансового результату діяльності банку
11

Банк не повинен допускати ситуації, за якої нагромаджена сума збитків «перетягне» кредитове сальдо інших пасивних рахунків класу 5, що виведе банк на негативний капітал, спричиниться до його банкрутства.

Доходи (витрати) банку впродовж року обліковуються методом нагромадження, тобто записи за рахунками класів 6 та 7 показуються наростаючим підсумком з початку року. Постає цілком закономірне запитання: як же формуються показники поточної звітності, за умови, що залишки за рахунками доходів та витрат до балансу банку не включаються? Саме для цілей складання балансу слугує технічний рахунок № 5999.

Техніка записів за цим рахунком полягає в тому, що наприкінці кожного звітного періоду (місяця, кварталу) доходи цього періоду порівнюються з витратами. Таке зіставлення доходів і витрат здійснюється на рахунку № 5999, куди переносяться доходи з рахунків класу 6 та витрати - з рахунків класу 7. Механізм визначення поточного (проміжного) фінансового результату є таким самим, як і при визначенні результату поточного року (рахунок № 5040). Зрозуміло, що коригуючі проведення в разі необхідності уточнити записи, що стосуються звітного періоду, спричинюються до відображення реального поточного фінансового результату діяльності комерційного банку за технічним рахунком № 5999.

 

3. Облік фінансового результату і розподілу прибутку

 

Доходи та видатки обліковуються наростаючим підсумком з початку року. В останній робочий день року рахунки доходів і витрат закриваються. Залишки за цими рахунками відносять на рахунок № 5900 “Результат поточного року” і, таким чином, досягається відображення фінансового результату в балансі банку.

Розглянемо на схемі методику визначення фінансового результату: