Визначення фінансового результату діяльності банку
3

1. Визначення фінансового результату діяльності банку

 

 

Рахунки класу 6 «Доходи» та класу 7 «Витрати» класифікують­ся в банку як технічні рахунки. Це пов’язано з тим, що залишки за цими рахунками не включаються до балансу банку, а записи за рахун­ками здійснюються наростаючим підсумком з початку року за принципом нарахування. Отже, залишок за кожним рахунком дохо­дів і витрат на 31 грудня поточного року свідчить про обсяги доходів (витрат), отриманих, нарахованих та сплачених у розрізі їх видів, для відображення яких призначено конкретний рахунок.

За підсумками року рахунки доходів і витрат згортаються, внаслідок чого визначається фінансовий результат діяльності банку [5,c.4].

Якщо загальна сума всіх доходів за рік перевищує суму витрат, то банк звітує про позитивний економічний результат діяльності, тобто прибуток, що відповідає бухгалтерському проведенню:

Дебет кредитового сальдо рахунків доходів (усіх за класом 6) за вирахуванням дебетового сальдо за рахунками вит­рат (усіх за класом 7);

Кредит рахунка 5040 П «Прибуток звітного року, що очікує затвердження».

У разі протилежної ситуації в обліку фіксується збиток, що відповідає бухгалтерському проведенню:

- Дебет рахунка 5041 А «Збиток звітного року, що очікує затвердження»;

- Кредит дебетового сальдо рахунків витрат за вирахуванням кредитового сальдо рахунків доходів.

Тож результат поточного року починає обліковуватись у складі балансового капіталу банку, зумовлюючи його зміну. Утім зали­шок за рахунками 5040 або 5041 підлягає спочатку затверджен­ню, а потім розподілу (прибуток) чи покриттю (збиток).

Як перше, так і друге здійснюється за рішенням зборів акціонерів (пайовиків, учасників).