Визначення фінансового результату діяльності банку
5

- Кредит рахунка 5030 П «Нерозподілений прибуток минулих років».

Сума збитку (дебет рахунка 5041) за рішенням зборів акціонерів покривається за рахунок конкретних джерел. Ними якраз і є обсяги фондів, що їх було утворено в минулих періодах у процесі розподілу прибутку. Ідеться про покриття збитків за рахунок:

  •    коштів загального резерву:

Дебет рахунка 5020 П «Загальні резерви»;

  •    резервного фонду -

Дебет рахунка 5021 П «Резервні фонди»;

  •    інших фондів -

Дебет рахунка 5022 П «Інші фонди банку»;

  •    нерозподілених прибутків минулих років -

Дебет рахунка 5030 П «Нерозподілені прибутки минулих років».

Зрозуміло, що всі перелічені облікові записи відбуваються в кореспонденції з кредитом рахунка 5041 А «Збиток минулого року, що очікує затвердження».

Якщо перелічених джерел для покриття загальної суми збитку не вистачає, то непокрита сума в балансі банку обліковується за рахунком 5031 А «Непокриті збитки минулих років». Для банку така ситуація вкрай небажана, оскільки зменшується обсяг капіталу і знижується його захисна функція [16,c.18].

 

2. Відображення в обліку результатів поточного року

 

 

 

Необхідною умовою стабільного фінансового стану банку є прибуток, як сума, що визначає перевищення доходів над витратами. Прибуток як складова частина капіталу банку означає залишковий результат діяльності банку за минулі роки. Зрозуміло, що не виключений варіант перевищення витрат над доходами. У даному разі залишковий результат діяльності банку визначається збитком. З огляду на принцип нарахування, який покладено в основу фінансового обліку, результат поточного року формується за рахунок чистого прибутку. Він визначається як різниця між рахунками класів 6 і 7 діючого Плану рахунків, тобто між доходами та витратами, що визнаються за правилами фінансового обліку. На рахунках прибутку відображається економічний, а не касовий прибуток. Саме економічний прибуток є показником ефек­тивності діяльності банку за відповідний період.