Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
109

 

Приступаючи до перевірки доцільності та законності проведення надзвичайних витрат і оцінки втрат, контролер має добре продумати на що звернути особливу увагу. З нашої точки зору, це мають бути документи, де відображено які саме активи підприємство втратило або має відновити їхню вартість (балансову, залишкову); скільки матеріальних цінностей отримано від ліквідації необоротних активів, а скільки витрачено на відновлюванні роботи; акти обстеження руйнувань особистого майна громадян й відомості розподілу (отримання) ними компенсаційних виплат, будівельних матеріалів і т.д.

Отже, контроль за поточними витратами – важливий елемент в управлінні підприємствами, який забезпечує йому динамізм та стійкість.

 

3.4 Напрямки вдосконалення аналізу та контролю витрат із застосуванням комп’ютерних технологій

 

Об'єктом інформаційного забезпечення управління є організаційно-економічна, облікова та технологічна інформація, яка відображає процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ та послуг, та виникає в процесі виробничо-господарської діяльності і використовується для управління цією діяльністю при здійсненні всіх функцій управління. Вона виражає стан виробничо-господарської і фінансової діяльності підприємства в числовому вигляді через систему натуральних в вартісних показників.

Облікова інформація, як частина економічної інформації має ряд особливостей, які зображені на рис. 3.3.

На формування облікової інформації впливає методологія бухгалтерського обліку. Структуру інформаційної системи бухгалтерського обліку визначають такі методологічні принципи, як рахунки та подвійний запис, баланс та інші. Ними позначається організація інформаційних процедур, зокрема обчислювальна обробка та використання облікової інформації. Особливості облікової інформації відображаються і в інформаційних задачах бухгалтерського обліку, сутність рішення яких полягає у визначенні зведено-підсумкових величин із встановленими групувальними ознаками.