Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
73

2.3 Управлінський облік витрат діяльності підприємства

 

 

Ефективне функціонування підприємств лісової галузі збільшує вимоги не тільки до контролю за використанням наявного ресурсного потенціалу, а й до прийняття правильних управлінських рішень.

Інформаційною базою для формування управлінської стратегії на ДП «Поліський лісгосп» служить облікове забезпечення діяльності підприємства. Створення ефективної системи бухгалтерського обліку та приведення її у відповідність до вимог часу і національних стандартів з врахуванням галузевих особливостей є одним із основних завдань підприємства. Враховуючи специфіку підприємства яке відноситься до лісового господарства, це стосується, насамперед, обліку витрат.

Поширення дії Положення (стандарту) бухгалтерського обліку П(С)БО 16 «Витрати» відповідно до наказу Мінфіну України №131 від 14.06.2000 та нового Плану рахунків бухгалтерського обліку вимагали від підприємства формування єдиних засад щодо ведення обліку з врахуванням галузевих особливостей [16, с.7].

Однією з особливостей обліку на ДП «Поліський лісгосп» є те, що результати виробничої діяльності підприємства і калькулювання собівартості продукції всіх його виробництв обліковуються у держлісгоспі, а інформація про витрати формується у підрозділах (лісництвах), де здійснюються виробничі роботи. Оскільки підставою для обліку є документ, тому правильне оформлення робіт, розподіл витрат за видами виробничої діяльності стають основними завданнями бухгалтерів та організаторів виробництва.

Первинний облік у лісництвах та інших виробничих підрозділах пов'язаний з обліком у лісгоспі та здійснюється за єдиними типовими та спеціалізованими формами. Проте, недоліком є те, що існуючі внутрішні форми звітності містять інформацію про витрати (сировина і матеріали, заробітна плата інших прямих витрат, загальновиробничі витрати) у зведеному вигляді, оскільки лісгосп не веде аналітичного обліку затрат за фазами виробничого процесу в розрізі лісництв.