Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
31

РОЗДІЛ 2. ОБЛІК ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХИ ЇХ УДОСКОНАЛЕННЯ

 

2.1 Документування господарських операцій з обліку витрат підприємства

 

 

Витрати - один із важливих напрямків облікового процесу діяльності підприємства. При веденні бухгалтерського обліку витрат обробка та оформлення первинних документів має велике значення для ведення безпомилкового та прозорого обліку.

У теорії та практиці бухгалтерського обліку традиційно терміном «первинний документ» називають документ, на основі якого здійснюється господарська операція та робляться записи у відповідних регістрах обліку.

Основними завданнями обліку лісопродукції на підприємствах лісового господарства є:

- своєчасне, якісне та достовірне відображення руху лісопродукції;

- контроль за роботою матеріально-відповідальних осіб;

- одержання даних про залишки продукції;

- контроль за зберіганням і використанням лісопродукції;

- облік та контроль за оплатою відвантаження продукції;

- вжиття заходів щодо попередження нестач, крадіжок і незаконного витрачання лісопродукції;

- проведення планових і раптових інвентаризацій лісопродукції на місцях зберігання для звірки фактичної наявності з даними обліку і своєчасного відображення в бухгалтерському обліку наслідків цих інвентаризацій.

Однією з важливих умов організації обліку лісопродукції на ДП «Поліський лісгосп» є своєчасне і достовірне складання первинної документації по заготівлі, зберіганню, реалізації і використанню на власні потреби лісопродукції на всіх стадіях виробництва і місцях зберігання.

Наказом по підприємству затверджено перелік осіб, які мають право давати дозвіл на здійснення господарської операції, підписувати первинні документи по здійснених господарських операціях.