Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
115

РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ

 

4.1 Організація охорони праці та аналіз умов праці на підприємстві

 

 

Одними із основних принципів державної політики в галузі охорони праці, відповідно до Закону України «Про охорону праці», є пріоритет життя і здоров'я працівників щодо результатів виробничої діяльності підприємства; підвищення рівня промислової безпеки шляхом забезпечення суцільного технічного контролю за станом виробництв, технологій та продукції; обов'язковий соціальний захист працівників, повне відшкодування збитків особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; встановлення єдиних вимог з охорони праці для всіх підприємств та суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності. Встановлена повна відповідальність роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Державне підприємство «Поліський  лісгосп»  складається із семи лісництв. Основними напрямами виробничої діяльності підприємства є: проведення заходів з відновлення лісів та лісонасіннєва справа, підвищення їх продуктивності, збереження та посилення захисних властивостей лісів, лісонасаджень, здійснення охорони лісового фонду від пожеж і самовільних рубок, ведення мисливського господарства, здійснення біотехнічних заходів, надання послуг у лісовому господарстві та лісозаготівлі. Лісгосп веде діяльність згідно з вимогами нормативно-правових актів, що регламентують лісові відносини та вимогами «Проекту організації лісового господарства  Житомирщина «FORZA». На підприємстві використовують 102 одиниці машин, механізмів та устаткування.

До складу підприємства входять  лісництва, автогараж, цех переробки деревини, нижній склад.  В «Поліському лісгоспі» є об'єкти, машини, механізми, устаткування та ціла низка робіт підвищеної небезпеки. Тому питання охорони праці на цьому підприємстві, безумовно, не повинне бути другорядним.