Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
117

Розробляє проект та впроваджує СУОП (система управління охороною праці) на підприємстві служба охорони праці. Служба охорони праці створена на підприємстві відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці» незалежно від кількості працівників. На підприємстві працює більше 50 працівників, то відповідно до вимог ст. 15 керівник створив службу охорони праці як окремий підрозділ. Вона укомплектована спеціалістами, які мають вищу освіту та стаж роботи за профілем виробництва не менше ніж 3 роки.

Функції служби охорони праці підприємства наведені у відповідних нормативно-правових актах з охорони праці (НПАОП).

Керівник лісгоспу затвердив «Положення про службу охорони праці підприємства» і за наявності в службі кількох працівників розробив посадові інструкції. Працівники служби знайомляться зі станом охорони праці у лісництвах та визначають найнебезпечніші з них, забезпечують їх необхідними нормативно-правовими актами з охорони праці. Заповнюють журнал для обліку передбачених нормативно-правовими актами з охорони праці документів та вжитих заходів.

Законодавство України з охорони праці є недосконалим. Розроблення НПАОП підприємства, ведення численної документації з охорони праці становлять більшу частину робочого часу інженера з охорони праці – це суто «паперова» робота.

Так, спеціалісту служби охорони праці необхідно підготувати (у співпраці з іншими спеціалістами підприємства) величезну кількість НПАОП підприємства залежно від його особливостей. Документація для обліку та реєстрації подій (заходів) щодо охорони праці містить близько 20 журналів та низку бланків спеціальних актів.

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» (ст. 44) за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності.